Desforestació dels boscos primaris, extinció d´espècies, contaminació dels mars… Vivim un període crucial i hem de reaccionar a temps. La solució a la problemàtica mediambiental exigeix la implicació de tots el ciutadans amb una actitud respectuosa cap a la Terra. Els projectes socioambientals com els horts i jardins participatius col·laboren amb els òrgans de decisió social donant resposta a l´autèntic origen de l´actual crisi planetària: l’extinció de l’experiència de la natura dins la nostra societat, especialment amb les petites generacions.

Aportem dons una veritable forme de contribuir en la transformació col·lectiva contra el canvi climàtic. Transmetre l’educació per a la cura de la terra i de les plantes directament sobre el terreny, de forma pràctica, real i orgànica, es una proposta senzilla d’implantar en qualsevol entorn. Es urgent, recuperem les pràctiques humanes conscients amb la terra que ens dóna la vida. Es responsabilitat de tots nosaltres.

BALANÇ MUNDIAL. – 73% de l’aigua potable es destina a l’agricultura (1),
- 10 milions d’hectàrees agrícoles erosionades i abandonades per any (2),
- 140 milions de tones d’abonament químic estesos per any (1),
- cada 2 segons desapareixen 10.000 m² de bosc tropical (1),
- 75% de varietats comestibles desaparegudes en els últims cent anys (1),
- 30% del canvi climàtic prové del nostre model agroalimentari (3).
DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE. El cultiu d’un hort o d’un jardí familiar no soluciona la problemàtica mediambiental mundial. No obstant això, aquesta petita porció de natura ofereix poderoses virtuts des del seu microcosmos adaptant les nostres prioritats al seu ritme. Encara que sigui a petita escala, el teu hort-jardí contribueix al desenvolupament sostenible, perquè no consumeix energia procedent de combustibles fòssils i a la vegada participa directament en la transmissió dels valors mediambientals.


(1). Font “FAO, Organització de Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació”
(2). Font “IFPRI, International Food Policy Research Institute”
(3). Font “CITEPA, Centre Interprofes. tech. d’Etude de la Pollution Atmosphérique “, 2002