La salut de la població occidental mai s’havia degradat tant com en el nostre segle: productes químics, pesticides i OGMs * són la realitat del nostre model alimentari (metalls pesants, additius, fosfats, nitrats, etc.). L´agricultura intensiva dilapida les energies fòssils no renovables, empobreix els agricultors, saqueja els recursos naturals i sobretot perjudica la nostra salut. El model alimentari occidental industrial ha fracassat.

Per lluitar contra el càncer, la diabetis o la infertilitat, la ciència reconeix indispensable aconseguir una agricultura produint una alimentació sana i diversificada (1). Els projectes d’horts socials són doncs una alternativa aplicable al nostre sistema agroalimentari respectant el planeta i els seus habitants.

BALANÇ. – 45% més de mortalitat mundial per càncer del 2007 al 2030 (2)
- 70% de càncer per la contaminació i l’alimentació del medi ambient (3),
- 3 milions d’agricultors moren a l’any per culpa dels agroquímics (2),
- 100.000 morts de nens per any lligades al medi ambient a Europa (4),
- 50% de sobrepès i 25% d’obesitat en occident: +400% en 20 anys (5),
- Mil milions de persones passen fam al món en aquest moment (6).
AGRICULTURA ARTESANAL. L’hort familiar no resol la problemàtica mundial però ens permet conrear amb alta qualitat. És una resistència local contra la indústria agroalimentària i contra les dificultats econòmiques, psíquiques i ideològiques que ens fan actuar sense consciència dia a dia en la nutrició. El nostre hort és una nova forma responsable del sistema alimentari que inclou agricultors i cooperatives BIO, professionals de la agro-ecologia i mercats propers amb menys intermediaris.


(*). Organisme Genèticament Modificat
(1). Font “2ème et 3ème Colloque de l’Appel de Paris”
(2). Fonts “OMS, Organització Mundial de la Salut i UICC, Global Cancer Control”
(3). Font “New England Journal of Medicine, 2000.07.13, 342(2): 78-85″
(4). Font “Valent F. i The Lance (2004), 363, 2032-2039 “
(5). Fonts “OMS i InVS, Institut de Veille sanitaire”
(6). Font “FAO, Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació”