L’hort-jardí terapèutic o la hortiteràpia

El càncer, la dislèxia, la malaltia d’Alzheimer, la síndrome de Down, l’autisme, la depressió o la senilitat tenen diferents necessitats tot i que les persones afectades d’aquestes dolències són igualment sensibles a la influència de la bellesa i de la lluminositat que ofereix l’hort-jardí.

COMUNICACIÓ. En la vellesa, la malaltia o la discapacitat les persones es tanquen en si mateixes. Empresonades en el seu món, podem fer-les sortir i portar-les al nostre utilitzant el jardí-hort com a mediador. És un combat on es posa atenció fora de si mateix sense forçar i sense riscos, permetent reprendre la comunicació i connectar de nou amb la vida.
TRANSFORMACIÓ. L’acte generós que cuida amb afecte les plantes preocupant-se de la seva salut és retribuït amb els seus efectes positius. Cuidar-se cuidant allò que ens envolta és clau en l’eficàcia terapèutica, és la conversió del pacient en propi terapeuta. Aquí on el llenguatge o els ànims fracassen i amenacen amb un conflicte, veiem aparèixer un somriure.
UNIÓ. Les discapacitats i malalties de llarga durada solen convertir la vida d’un mateix en un lloc inhòspit. Atendre amb afecte a les plantes és la possibilitat de crear noves referències psicoafectives en l’entorn, d’establir nous vincles emocionals profunds donant sentit al viure. És unir-se a la realitat que compartim junts.

En realitat, poetes, pallassos, metges i jardiners treballem junts en un mateix camí.